AI-blog

Érdekességek, elmélkedések és kutatási eredmények a mesterséges intelligencia, robotika és egyéb sci-finek ható tudomány területeiről.

kommentek

Linkek

Mesterséges élet koevolúcióval

2010.05.26. 15:39 | Haibane | 7 komment

Címkék: hírek agy evolúció robotok

Először is elnézést kell kérnem a hosszabb szünet miatt, de hozzám is begyűrűzött a nyári hajtás. Cserébe viszont nagyon izgalmas dolgokat ígérhetek a jövőben a türelmeseknek!

Ahogy nap mint nap olvasom a tudományos sajtót, majd az ezekből írott egyszerűsített hírportálos cikkeket és blogokat, látom, hogy még mindig vannak emberek, akik ezeket a felületeket is vallásháborúra használják fel: intelligens tervezés, vagy evolúció. Jelen bejegyzés célja nem az általános igazság kinyilatkoztatása, csupán egy érdekességet szeretnék bemutatni.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó szakemberek eszköztárában az evolúciós módszerek már régóta megtalálhatóak. Ezen folyamatok alapja a heurisztikus, véletlenszerű keresés, kombinálás, hogy az előre felállított feltételeknek a legjobban megfelelő variációt találjuk meg. A legtöbb esetben ezek a feltételek az evolúciós folyamat során változatlanok, ezzel is gyorsítva a módszert és biztosítva annak egyszerűségét. Itt feltehetnénk a kérdést, hogy mi van akkor, ha a folyamat közben a környezet is változik? Ezt az esetet koevolúciónak hívjuk, vagyis itt tulajdonképpen két evolúció játszódik le párhuzamosan egymásba ágyazva. Nagyon jó példának ide lehet hozni a biológiából ismert gazdaszervezet-parazita szimbiótikus kapcsolatot, vagy pedig a növényevő-húsevő állatok populációinak kölcsönhatását, ahol nagyon mindkét fél folyamatosan a másikhoz alkalmazkodik a túlélésért.

Jelenlegi munkám során egy adott robotnak, vagy robottípusnak "készítek agyat". Ez bizonyos szinten behatárolja a robot képességeit, lehetőségeit: a legbrilliánsabb elmével sem fog repülni ha a szerkezete egyszerűen alkalmatlan rá. A Brandeis és a Cornell egyetem kutatói viszont eljátszottak a gondolattal, hogy mi lenne ha ezt a koevolúciót alkalmaznák a robot testére és agyára, ezért elkészítették ennek a szimulációját majd a végeredményt 3D nyomtatóval legyártották és lefilmezték.

  
 
Nos, mindenkinek rábízom a fantáziájára, hogy mit lát bele a végeredménybe, azt viszont kár lenne tagadni, hogy nagyonis hasonlít valamilyen állatra. Ez persze nem bizonyít semmit, sőt nem is annak szánták, de ugyanakkor elgondolkodtató, hogy ha a véletlenen alapuló módszer erre jut, akkor talán nincs olyan messze a valóságtól, vagy csak a módszer önmagában ilyen hatékony? Ti mit gondoltok?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://aiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr302033144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlbaZen 2010.05.26. 18:29:05

A mesterséges intelligencia által kialakított formák evolúciója nagyon izgalmas téma, de szerintem az élőtől még távol van. Segíthet megérteni viszont a tudósoknak, hogy milyen logika szerint halad az evolúció.

Szintén izgalmas, hogy a napokban terjed a hír, hogy mesterséges élő sejteket hoztak létre.

Eljátszom a gondolattal, hogy mi lenne, ha kereszteznék a valódi mesterséges életet a mesterséges intelligenciával.

Van egy olyan érzésem, hogy sok jó nem sülne ki belőle. A klónozásnak is nagyon durva következményei vannak, a létehozott egyed betegségekkel küszködik, hamar elpusztul.

Szerintem kicsik vagyunk még mi ehhez.

Szőröstalpú Jeti 2010.05.26. 18:57:03

Nyilván messze vagyunk még a mesterséges élettől. De ha nem próbálkozunk, akkor soha nem fogunk odáig eljutni.

2010.05.27. 12:41:24

"kicsik vagyunk még mi ehhez"

_még_ ;)

Egyébként a cikkíró (költői?) kérdésére: a kreacionisták valamiért azt gondolják, hogy aki hisz az evolúcióban, az szükségképpen ateista. Ez csak az ő korlátoltságukat jellemzi. A témában született egy (szerintem) nagyon jó bejegyzés itt:
szkeptikus.blog.hu/2009/09/10/az_intelligens_tervezo_megszolal

Haibane 2010.05.27. 13:12:10

@acidrain: a kérdés szerintem az, hogy mikor tudja a biológiai fejlesztés utolérni a robotikát, ugyanis is a jelenlegi robotok nagyrésze csupán drága játékszer. Olvastam több tanulmányt mesterséges izmokról.. nah az majd átütő lesz.

A kreacionistákról meg csak annyit, hogy 99%-uknak csak valami halovány fals gondolata van az evolúcióról és így szólja le.

mightyknight1234 2010.07.22. 10:50:43

Ha esetleg érdekel még a természetes és gépi evolúció kapcsolata nyugodtan keress rá a Rule 30-re vagy Cellular automaton Rule 30. Engem nagyon meglepett mikor tanulmányaim során rábukkantam erre és ehhez hasonló kapcsolatokra...
Régebben nem értettem Neumannt, annyi brutálisan érdekes téma mellett amikben mozgott, miért szentelt annyi időt a játékelméletre majd még többet erre az önreprodukáló elméletre...

Frodewin · http://demesos.blogspot.com 2010.07.30. 12:25:10

@Haibane: Nem túlbecsülni a robotika és becsüld genetikai tervezés. Azt hiszem, a biológiai robotok lesznek még erősebb. Az amerikai Craig Venter tudós már létrehozott egy szintetikus életforma. Lásd www.sciencemag.org/cgi/content/summary/328/5981/958
süti beállítások módosítása