AI-blog

Érdekességek, elmélkedések és kutatási eredmények a mesterséges intelligencia, robotika és egyéb sci-finek ható tudomány területeiről.

kommentek

Linkek

Mikor hozzák el a világvégét a robotok?

2010.03.25. 10:45 | Haibane | 30 komment

Címkék: világvége robotok

Ha azt mondanám, hogy az embereket leigázó robotok csak a modern kor szülöttei lennének, igencsak tévednék. Elegendő visszatekinteni Asimov munkáira, különösen az 50-es évekből mikor a mesterséges intelligencia mint tudományos kifejezés és elmélet útnak indult. Pozitronagyak, gépek, amik gondolkodnak, éreznek akárcsak egy ember. Természetesen hamar fel is merült az emberek és gépek közötti háborúk, kimeríthetetlen pusztítás és világvége víziói is.

Akkoriban a kutatók abban hittek, hogy a technológia fejlődésével, vagyis gyorsabb számítógépekkel képesek lesznek majd az emberi agy mintájára intelligens szerkezeteket alkotni, sőt a kétezres évekre már mindenkinek saját robotja lesz. Nos úgy tűnik ezzel még várnunk kell. De vajon meddig kell várnunk, hol tart most a tudomány? Lesz világvége?

Mikor az ismerősem meghallják, hogy önműködő robotokkal foglalkozom, az első dolog, ami beugrik nekik egy minden leigázó, embergyűlölő gonosz szerkezet és gyakorlatilag kikiálltanak engem valamiféle megszállott tudósnak, aki csak rosszat akar a "saját fajának".

Köszönhetően a látványosan népbutító médiának, az olyan filmeknek mint a Terminátor, a Mátrix, egyre több dolog sugallja körülöttünk, hogy itt aztán komoly baj lesz. Ha a technikát egy kicsit félretesszük és pusztán érzelmi oldalról közelítjük meg a dolgot, akkor azt látjuk, hogy ezekben a művekben az emberek követtek el igen szomorú dolgokat, amivel a gépeket magukra hergelték. A legtöbb filmben azt hangsúlyozzák, hogy az ember a saját képmására alkotja meg a gépeket; akkor talán el kellene fogadnunk, hogy ilyen barbár és erőszakos "faj" vagyunk...

 

Nem akarom a gépeket védeni, de szerintem ideje sok embernek belátni, hogy itt csupán valamiféle eszközről van szó, amit az emberek készítenek és ők döntik el, hogy milyen célra használják fel. Ha a cél a pusztítás, akkor teljesen mindegy, hogy szilícium chip van benne vagy pedig maghasadás, a végeredmény ugyanaz lesz.

Gondolom sok embert érdekel, hogy hol tartunk most, mit fejlesztenek a titkos amerikai bázisokon. Sajnos, erre nem adhatok választ, de annyit elárulok, hogy a filmekben felvázolt önműködő, sétálgató robotoktól félelmetesen messze vagyunk. Hiába gondolták régen, hogy az emberi agy sematikus lemásolásához egy gyors számítógép elég, mára kiderült, hogy a probléma ennél sokkal összetettebb. Nem elég neuronokat és a szinapszisokat létrehozni, ezeket valahogy tanítani, fejleszteni kellene. Csupán egy elrettentő hasonlatképpen az emberi agyban kb. 1011 darab neuron van és ehhez társul egy hároméves gyereknél 1015 darab szinapszis. A jelenlegi robotokban, algoritmusok a legextrémebb esetben sem nagyon van 100nál több neuron, és ez egy óriási különbség.

Bár az utóbbi években az agykutatás hatalmasat fejlődött, mégis az agyunk oly kiemelkedően nagy komplexitással rendelkezik, amit igazából még nem is értünk, nemhogy tökéletesen lemodellezzük. Számítógépeink igen hatékonyak aritmetikai számításokra: összeadás, kivonás, szorzás szine bármennyi tizedesjegyig, ugyanakkor az emberi agyat erre keményen tanítani kell, gondoljunk csak az ámulatba ejtő fejszámolóművészekre. A másik oldalon viszont az emberek hihetetlen fejlett asszociációs, koordinációs készsége van. Egy egyszerű példának hoznám fel napjaink digitális fényképezőgépeit, amik képesek arcokat felismerni (vagy nem). Mit ne mondjak, lassúak és közel sem tökéletesek és mint írtam: arcot ismernek fel nem személyt. Ezzel szemben egy kisgyerek már egyéves korában ennél sokkal-sokkal többre képes. A később kialakuló bámulatosan gyors koordináció pedig a jelenlegi technológiai szinten teljesen felejtős.

Azt a kérdést ugyan, hogy lesz e a robotoknak köszönhető világvége nem tudom megválaszolni, de azt igen, hogy ha lesz, akkor is csak nagyon sokára. Az ilyen apokaliptikus jövő is csak rajtunk múlik, hogy képesek leszünk e felülemelkedni és tanulni a saját hibáinkból vagy csupán egy újabb tanúbizonyságot teszünk arról, hogy szellemileg még mindig valahol az ősközösség szintjén tartunk.

Aki pedig arra kiváncsi, hogy mi lesz ha mégis kitör a háború... nekik szól a következő képregény:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr741867261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.03.31. 13:41:15

kíváló írás... lenne...

de engem érdekelne néhány konkrétum is, hol tart most a robotika
amennyire én tudom, így fejlődött:
1960: a robot megy a fal mellett és kikerüli az akadályokat
1970: a robot megy a fal mellett és kikerüli az akadályokat
1980: a robot megy a fal mellett és kikerüli az akadályokat
1990: a robot megy a fal mellett és kikerüli az akadályokat
2000: a robot megy a fal mellett és kikerüli az akadályokat

mi van most 2010-ben?
ráadásul ez a "fejlődés" állítólag nem véletlen változások sorozatának hatására történt, hanem olyan lények, akiket halandó sosem látott (tudósok) törték a fejüket, hogyan tegyék hatékonyabbá ezeket a szerkezeteket

egyébként a MATRIX meg nem a MI és az ember harcáról szól, hanem annál sokkal mélyebb története van, de ahhoz hogy azt valaki felfogja, el kell jutnia az önálló gondolkodás képességéig

így nem csodálom, ha nem értetted meg :(

Haibane 2010.03.31. 14:35:13

@wmiki: először is szeretnélek figyelmeztetni, hogy ezen a blogon én nem tűröm meg a személyeskedést, bohockódni nem itt kell. Ellenvélemény nyugodtan lehet ha alá is tudod támasztani.

Ha érdekel, hogy hol tart a robotika, akkor javaslom szakirodalom olvasását (IEEE, ScienceDirect, stb.) ott szépen le van írva, hogy min dolgoznak most kutatók világszerte. És nem láthatatlanok, sokukkal már személyesen is találkoztam.

Lehet, hogy te azért gondolod, hogy a robotika nem fejlődött, mert a környezetedben nincsenek robotok. Ennek ellenére Japánban már szellemgyárak is vannak, ahol az adott terméket teljes egészében robotok, robotikus szerkezetek készítik. Gyógyításban is rengeteg helyen használják, orvosdiagnosztikában pedig úgyszintén egyre nagyobb teret hódít a mesterséges intelligencia.

Véletlen változásos részét nem értem, mi köze van a posthoz?

Ki beszélt itt arról, hogy miről szól a Mátrix?

Kérlek, olvasd el mégegyszer a postot, mert úgy érzem elsőre nem sikerült helyesen értelmezned.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.03.31. 16:24:20

helyes, nem is jó, ha egy blogon személyeskednek

azt hittem, azért van ez az írás, hogy leírjad, hol tart ma a robotika, és nem azért, hogy mindenki magától nézzen utána

bár nekem van elképzelésem mikor valósul meg teljesen a MI:
soha

mivel a kreativitás (és az intelligencia) nem algoritmizálható eljárások, sőt, a szent tudománynak még pontosan definiálnia sem sikerült egyiket sem :((

Haibane 2010.03.31. 16:31:00

@wmiki: ha ezt akartam volna leírni, akkor esetleg utaltam volna rá, nem? Miért látsz bele a postba olyan dolgokat, amik nincsenek ott (Mátrix film lényege, robotika fejlődése)?

Mit jelent az, hogy teljesen megvalósul az MI? Nem értem mire gondolsz, ezt kifejthetnéd.

Az intelligenciára van definíció, érdemes utánanézned. Az, hogy nem algoritmizálható pedig valahol igaz, ember nem tudja megtervezni, ezért alkalmaznak mesterséges neurális hálókat, amiket különböző tanító és fejlesztő eljárásoknak vetnek alá. Úgy látom ez neked és még sok embernek teljesen mágikus és elképzelhetetlen de nagyon nem az. Fogok írni erről ha lesz egy kis időm.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.03.31. 16:57:41

valóban jó lenne egy érthető leírás erről a neurális hálóról, nemcsak annyi, hogy nézz utána...

de továbbra is fenntartom, hogy MI-t soha nem hoznak létre az emberek

az intelligenciának már az anyagban bent kell lennie, ahogy írják:
isten saját képére teremtette a teremtményét...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.03.31. 21:47:15

nincs válasz?

remélem nem tiltódtál ki, bár percenként több milliárd bit áramlik a blog.hu szervere felé szóval ha nincs szerencsénk ez könnyen előfordulhat :(

brlv24 2010.03.31. 22:10:07

@wmiki:
Szia wmiki! Isten hozott itt. :)
Elorelathatolag hetvege korul felkerul egy post a neuralis halozatokrol!

MI-t ugy lehet letrehozni, hogy lemasoljok a termeszetet, jelen esetben az agy felepiteset. Egy ilyen leegyszerusitett másolat (modell) hasonlo tulajdonsagokkal bir, mint az eredeti.

Ezutan, ha megvan a statikus struktura (ami alapban tok buta), nem kell hozzanyulni, sajat magat tudja treningezni.

Tenyleg erdekes dolog, foleg mukodes kozben latni:)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.04.01. 10:15:36

@brlv24: "MI-t ugy lehet letrehozni, hogy lemasoljok a termeszetet, jelen esetben az agy felepiteset. Egy ilyen leegyszerusitett másolat (modell) hasonlo tulajdonsagokkal bir, mint az eredeti."

ez feltételezés, bizonyítékod nincs

és tegyük hozzá, hogy a szent tudomány, még az agy ismeretétől is igencsak messze van

Haibane 2010.04.01. 10:21:10

@wmiki: Ha nem fejezed be a trollkodást kitiltalak mégpedig ugyannazzal a SZÁNDÉKOS módszerrel, ahogy te szoktál engem.

Megkérdeztem tőled, hogy mi az az MI, mert nagyon úgy néz ki, hogy nem ugyanarról beszélünk. Ezek után beszólni valakinek, hogy ez feltételezés, miközben pontosan ez a munkája, amit leírt eléggé szánalmas dolog.

Nem szégyen ha nem értesz hozzá, azért készül ez a blog, hogy minél több ember egy kis ismerethez jusson a téren. Viszont ismeret nélkül beszólni valakinek hatalmas parasztság, kérlek gondolkozz ezen.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.04.01. 13:13:33

MI: mesterséges intelligencia

mivel még soha nem hozták létre, így az, hogy, hogy hozható létre, az feltételezés
logika, első osztály

nincs bizonyítékod, hogy szándékosan tiltottak ki, percenként több milliárd bit áramlik a blog.hu szervere felé, nyilván néhány módosul másolás közben, a kitiltás csak véletlen műve lehetett
evolúció, haibane, evolúció...

brlv24 2010.04.01. 18:27:10

@wmiki: "mivel még soha nem hozták létre"

Ezt a feltelezesedet mire alapozod? Mit hivsz te MI-nek?:)

Haibane 2010.04.02. 11:52:51

@wmiki: A véleményedet tiszteletben tartom, a stílusodat viszont nem. Szóltam előre.

Frodewin · http://demesos.blogspot.com 2010.04.12. 23:18:02

Az emberi agy szimulációja hamarosan megvalósulhat. További információk: bluebrain.epfl.ch/

Consono 2010.04.15. 16:55:53

Szerintem csak idő kérdése és lesz MI, ha máshogy nem akkor agyfeltöltéssel, bár az jó kérdés, hogy az mennyire is tekinthető MI-nek :)
Más. Agykutatás, agy mintájára, stb. Nem biztos, hogy ez a jó megközelítés, részemről én a "fekete doboz" módszer híve vagyok: nem kell megérteni hogyan működik az agy, ha az MI ugyanazokra az ingerekre ugyanúgy reagál mint én...

Haibane 2010.04.15. 17:01:05

@Consono: mit értesz agyfeltöltés alatt?

Vannak tudósok, aki elvetik a gépi intelligencia bizonyos fok feletti fejlettségének lehetőségét, ők inkább valamiféle kibernetikában hisznek. A dolog lényege, hogy az emberi agy kör építenek gépeket (lásd robocop), szerintem erre gondoltál.

Joaquin 2010.04.15. 19:49:41

@Haibane: szerintem amúgy nincs igazuk, minden lemásolható (kvantum szint felett legalábbis...), így legfeljebb az vitatható, hogy vajon intelligensebb robotot tudunk-e készíteni. Szerintem igen, a tudomány már ma is fejlettebb eszköztárral rendelkezik, mint az emberi agy. Bár a modern technikával kapcsolatban az emberi találékonyságot szokták hangsúlyozni, valójában a tudomány eszköztára nélkül max botokat tudnánk csinálni.

Consono 2010.04.16. 08:53:06

Agyfeltöltés? Hogy fogják az emberi agyat, és azt "digitalizálják". Elvileg a technológia már ma is megvan arra, hogy le tudjuk tárolni a neuronokat és a szinapszisokat (csak destruktív... Lásd: www.brainpreservation.org/ )Persze ez még csak a fele a mesének, de a bluebrain már most több ezer neuront tud a kapcsolataikkal szimulálni, szerintem innen már csak számítási teljesítmény kérdése az egész, a Moore törvény nekünk dolgozik :) És valahol azt hiszem ez a válasz Joaquin kérdésére is az emberi intelligenciát meghaladó gépivel kapcsolatban...

Haibane 2010.04.16. 09:24:37

@Consono: a lemásolás nem elég, hozzátéve azt, hogy még azért bőven van olyan dolog, amit nem értünk az aggyal kapcsolatban. A tökéletes másolat pedig szerintem már fel fog vetni etikai kérdéseket. De ez már más történet :)

Consono 2010.04.16. 09:37:56

Igen, az etikai kérdések még megoldásra várnak... Tényleg elkalandoztam :)

Sedith · http://sentimpress.blogspot.com/ 2010.04.16. 11:27:21

Ha a jövőbe tekintek, nem tartom elképzelhetelennek, hogy az evolúció olyan irányt vesz, mely során a robotok szépen összemosódnak az emberekkel (a már említett kibernetika), majd mindaz, amit ma emberinek tartunk, fokozatosan eltűnik. Talán szomorúan hangzik ez nekünk embereknek, de vajon szívesen élne-e 20.000 éve létezett elődünk egy olyan világban, mint a miénk, tetszene-e neki?

Nem tartom valószínűnek a robotok által okozott hirtelen és látványos apokalipszist. Inkább elképzelhető valamiféle átmenet, melynek a végén akár az emberi faj ma ismert formájának teljes megszűnése is állhat. Úgy, hogy a túlélők embernek nevezik magukat.

Egyébként nagyon tetszik a blog. :)

KenSentMe 2010.08.20. 22:06:53

@wmiki:

Két dolog jutott eszembe, ami a robotika fejlődését példázhatja, akár egy laikus számára is. Az első a lábon járó robotok fejlődése. Pl. ilyen robotot nem lehetett volna építeni a 60-as években:
www.youtube.com/watch?v=cHJJQ0zNNOM
Érdemes végignézni, és végiggondolni, hogy mennyire életszerűen mozog, pl. ahogy fel tud állni a jégen elesve is. Az ilyen robotok létrehozásához tényleg évtizedes kutatások kellettek. Ez is egy jó videó: www.youtube.com/watch?v=dQtJk5-_wQ4 . Itt szépen bemutatják a készítők, hogy lett a 80-as évek közepére a laborokba kikísérletezett, ezervezetékes, bumfordi "kétlábból" egy kicsi, kompakt, kereskedelmi forgalomba hozható termék. Elég durva megnézni, milyen könnyen és sokrétűen képes mozogni (pl. futni is), és beleborzongani, hogy ezekben a mozdulatokban azért elég sok mérnökóra fekszik.

A másik említhető példa az önvezető robotautó.... ami a 90-es évek előtt még álom formájában sem létezett, aztán a gépek teljesítményének növekedése úgy hozta, hogy ma már néhány autógyárnak van bemutató robotautója, amiben ugyan kedvesen sorakoznak az izmos hardverek amik ugyan kissé bénán vezetnek, de már be lehet őket engedni a forgalomba is.. és vannak olyan műhelyek, amiknek az autója tudta teljesíteni Darpa robotautók versenyének feltételeit.

Szóval kijelenteni, hogy a robotika "nem fejlődik", az minimum tájékozatlanság.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.08.20. 23:06:09

@VRbagoly: márpedig nem fejlődik
ugyanis a MI még kilátásban sincs, ezek csak mind algoritmusok

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.08.20. 23:07:09

tény, hogy egyre komplexebbek, de még mindig csak parancsok sorban egymás után
az intelligenciához, kreativitáshoz semmi közük nincs

TimeToLive 2010.08.23. 00:49:46

@wmiki: pedig az ember is algoritmusok szerint mukodik :)
Mas kerdes, hogy mennyire bonyolult egy-egy algoritmusnak a leirasa (a bonyolultsagot tobbek kozott pl a Kolmogorov bonyolultsaggal lehet leirni), illetve annak hardveres megvalositasa.
Ezen kivul az is kerdeses, mennyire hatekony a leirt algoritmus (pl. idobeli koltseget nezve stb.)

Igy tehat az igazi kerdes nem az, hogy akkor algoritmussal (mechanizmussal, policy-vel stb) le lehet-e irni a kivant viselkedesi format, hanem az, hogy mennyire bonyolultan tudjuk csak megtenni a jelenlegi tudasunkkal.

Magyaran szolva az altalad emlitett intelligencia meg kreavititas is tobbe-kevesbe algoritmizalhato, csak kerdes hogy az mennyire lesz megvalosithato, leven hogy perpillanat korlatosak a kapacitasaink szoftver es hardver szinten is.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.08.23. 07:33:57

@TimeToLive: sajnálom, hogy sem az intelligenciához, sem a kreativitáshoz nem értesz :(

ugyanis egyik sem algoritmizálható
annak ellenére, hogy esetedben látszólag így működik, és megjósolható a következő kommented:
"pedig de"
mint ahogy az is, hogy érvek meg nem lesznek sehol

Haibane 2010.08.23. 09:30:16

minden alkalommal ledöbbenek, mikor egy tanulatlan, olvasatlan, arrogáns troll vesz a bátorságot, hogy kioktasson olyan embereket, akik esetleg éveket töltöttek azzal, hogy az adott tudományterületen jártasságot szerezzenek.

Mint most is, wmiki eszméletlen nagy butaságokat állít mindenféle megalapozottság, vagy alátámasztás nélkül (azt sem tudja mi az) és ezt ezzel a bunkó stílusával tálalja... bicskanyitogató.

Mivel úgy tűnik, teljesen feleslegesen "olvasod" ezt a blogot, képtelen vagy bármit is felfogni belőle (különben nem mondanál ekkora marhaságokat) ezért eddigi itteni munkásságodat azt hiszen egy bannal fogom jutalmazni. Ha esetleg később rájössz, hogy miként lehet intelligensen kommentelni, akkor majd szólj.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.09.08. 23:14:57

az a problema hogy az agy nem neuronok kapcsolatarol szol , mert van ott kvantum komputer is
az emberi reakciok idejebol es a neuron tuzelesi frekvenciajabol kiszamithato hogy egy cselekves korulbelul hany neuron retegen keresztul aramlik at a szemtol a kezig mondjuk
es szerintem marha keves szamitasi kapacitassal rendelkezne , pedig soxor bonyolult dolgokat kell megoldania az agynak
ezert es meg szamos ok miatt, ugy gondolom hogy kvantum processzorok alakulnak ki a szinaptikus resekben

es ezek valahogy osszeadodnak hogy a tudat letrejohessen, de nagyon keplekeny meg ez a dolog
mindensetre a debreceni egyetemen talaltak ki a intervallum szamitogepek mukodeset amikel kepesek lehetunk extrem idoigenyes algoritmusok megoldasat megadnunk(np problemak)

egyedul ez a tudat zavar engemet, mert erre meg nincs meg semmilyen otlet, de elobb utobb meglesz
viszont ahhoz hogy valami tudatosnak latszon , nem kell igazabol tudat, ugyhogy a robot fejlesztesnel ez a tudat dolog egyelore hanyagolhato

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.09.09. 01:55:11

jelenleg ott tart a tudomany hogy 10 even belul lesz kiszolgalo robot a macdonaldsban, vegulis egyelore nem az a cel hogy kreativ es intelligens legyen a robot, hanem az hogy a fizikai munkat atvegye , es felszabaduljon egy csomo emberi eroforras a tudas alapu tarsadalom letrehozasahoz

ehhez rendkivul olcso , es hasznalhato robotokra van szukseg,
ezert el kell felejteni peldaul az akkumulatort,
boven eleg egy a foldre telepitett energiahalo, amirol a robot a labain keresztul kap aramot, es csak egy tarolokondenzator/akku van beepitve
el kell felejteni a leptetomotorokat, amik nem kepesek nyomatekot leadni magasabb fordulaton, de el kell felejteni a servot is mert az meg az also tartomanyban gyenge
teljesen uj es olcso meghajtasra van szukseg, amivel tartos es hatekony munkavegzes folytathato
a processzor oldal annyira nem gaz , mivel mar igen durva eroforrasokat biztositanak a gpu-k, tobb teraflops is rendelkezesre all
es millios neuronhalozatokat is lazan nyomnak, termeszetesen ez is keves lenne, de van megoldas , mert ha memoriat rendelunk a neuronokhoz a mozgas kordinacio emberi szintre novelheto

azt nem szabad elfelejteni hogy ezek a robotok mukodes kozben iszonyat veszelyesek, ezert nem igen ajanlatos emberi kozegbe tervezni oket, bar fel lehet vertezni oket bizonyos szintu vedelemmel, de meghibasodas eseten igen drasztikus csonkolasokra kepesek

Archenemy 2010.10.27. 15:03:37

@Haibane: minden alkalommal ledöbbenek, mikor egy tanulatlan, olvasatlan, arrogáns troll vesz a bátorságot, hogy kioktasson olyan embereket

minden alkalommal ledöbbenek, mikor valaki felismeri a trollt, mégis tovább eteti

GreatMoe 2012.03.09. 15:27:47

A cím érdekes gondolatokat ébreszt.

Mikor hozzák el a "Világvégét". Kinek a világa végét?

Emberi fajunk ahogy most ismerjük hamarosan ki fog halni (pár száz, vagy ezer év).

Ez nem egy apokaliptikus jóslat hanem tény. Az okok lehetnek különbözőek...

Egyik biztos tény, hogy az emberi genom lassan "magától" vagy mesterségesen evolválódni fog. De az is lehet hogy összeolvad a technológiával és az evolúció hagymányos értelemben véve megszűnik.

Szerintem annak a lehetősége, hogy robotok veszik át az irányítást igen is nagy.Mi adjuk át önként és dalolva a gyeplőt. Llehet hogy mi válunk organikus robotokká így véget vetve az emberi civilizációnak (ahogy eddig ismertük). Létrehozva egy új cyborg civilizációt.
(A jelek már most körülvesznek, megszállottságunk a hordozható/ magunkra aggatható kütyük iránt még soha nem volt ennyire erős, hamar eljön az exoskeletonok, a szubdermális implantok és augmentált optikai implantok ideje. Akkor legyen "ember" a talpán aki megmondja mi a különbség egy augmentált ember és egy cyborg között)
süti beállítások módosítása