AI-blog

Érdekességek, elmélkedések és kutatási eredmények a mesterséges intelligencia, robotika és egyéb sci-finek ható tudomány területeiről.

kommentek

Linkek

Vadásznak és együttműködnek a robotok

2010.03.18. 16:40 | Haibane | Szólj hozzá!

Címkék: hírek robotok

Néhány napja kaptam egy emailt az egyik amerikai kollégámtól, amiben egy igen érdekes cnet-es írást küldött, ahol autonóm robotok vezérlőegységét hozták létre evolúciós algoritmusok használatával. A svácji kutatók kísérletei azt mutatták, hogy csupán 100 generáció alatt a robotok képesek voltak alapvető feladatokat teljesíteni, mint például a vonalkövetés, tárgyak közötti manőverezés, vagy egyéb feladatok egy labirintusban.

A PLoS Biology nevű folyóiratban megjelent cikkükben azt állítják, hogy elegendő evolúciós idő után a robotok képesek megtanulni vadászni, együttműködni, és ha kell, egymást segíteni.

Őszintén szólva, ez elég ijesztően hangzik, mégis mire vadásznak ezek a robotok, és leginkább miért ilyen dolgokat tanítanak meg nekik? Mi lesz akkor Skynettel?

Mielőtt még teljesen eluralkodna a pánik, azért jó tudni, hogy amit ők vadászatnak neveznek az tulajdonképpen arról szól, hogy a vadászó robotok egy olyan úgynevezett pókstratégiát sajátítottak el, ahol lesben várakoznak és rajtaütésszerűen próbálják elkapni az áldozatnak szánt egységeket. Természetesen semmilyen fegyvert vagy mechanizmust nem használnak, csupán közel kell kerülniük az áldozathoz, hogy a próbálkozás sikeres legyen. Az áldozatnak szánt egyedek (amik több szezorral vannak felszerelve) eközben próbálkozhatnak valamilyen csoportos taktikával, hogy minél jobban kicselezzék támadóikat.

Egy másik kísérletükben a robotoknak a hangyákat utánozva élelmet (különböző méretű korongok) kellett elszállítaniuk a fészekbe (megjelölt fal). A feladat bonyolultságát az adta, hogy bizonyos élelemkorongokat egyetlen robot képtelen elszállítani, csakis akkor ha többen dolgoznak rajta. Néhány száz generáció után viszont egyre több robot mondott le arról, hogy egyedül boldoguljon a kis "morzsákkal", ehelyett csapatokba fejlődtek, hogy a nagyobb falatokat szállítsák haza.

Azt hiszem ez egy igen szép eredmény, ami megmutatja az evolúciós megoldások erejét, bizonyítva, hogy jól felépített közegben meglepően összetett viselkedést, adott esetben akár önfeláldozást is el lehet érni.

A bejegyzés trackback címe:

https://aiblog.blog.hu/api/trackback/id/tr511850029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása